Σελίδες

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΣΝΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΝΤΟΡΡΟ

Ο Θ. Ντόρρος είναι μία από τις πιό αινιγματικές φυσιογνωμίες της νεοελληνικής ποίησης. Ποιητής και θεωρητικός της πρωτοπορίας, έγραψε λίγα πλην όμως σημαντικά κείμενα, ποιήματα και δοκίμια. Σύνθετη προσωπικότητα, πληθωρική φυσιογνωμία, απεχθανόταν την δημοσιότητα και όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν την ψεύτικη νεοελληνική λογοτεχνία και προτίμησε την αξιοπρέπεια και την αφοσοίωση στην αληθινή ποίηση. 
Ο Ντόρρος απέφυγε κάθε ανάμειξη με το ελληνικά λογοτεχνικά δρώμενα. Η πρώτη του συλλογή "Στου Γλυτωμού το Χάζι", την οποία αργότερα μετέφρασε ο ίδιος σε άψογα Γαλλικά, παραδίδοντας ταυτόχρονα και μεταφραστικό μάθημα στους δηθεν μεταφραστές, υπήρξε μία γροθιά στο κατεστημένο της νεοελληνικής πραγματικότητας του '30. Με επιρροές από τον Ντανταισμό και τον Σουρρεαλισμό αποδεικνύεται σ' έναν από τους γνησιώτερους εκφραστές του αλλά και θεωρητικούς του αργότερα στη Γαλλία και μετά στην Αμερική.
Η ζωή, το έργο του και οι προτιμήσεις του γενικώτερα στη ζωή τον φέρνουν σε στενώτατη ομοιότητα με τον άλλον αιρετικό της ελληνικής πρωτοπορίας τον Νικόλαο Κάλα. Μάλιστα μέχρι σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι το "Ντόρρος" είναι ένα ακόμη ψευδώνυμο του Κάλα και ότι Κάλας και Ντόρρος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο.
Γύρω στο 1990, αν θυμάμαι καλά, εντόπισα σε κάποια βιβλιοθήκη της Αμερικής τον τίτλο ενός ακόμη βιβλίου του Ντόρρου στα Αγγλικά ή Γαλλικά. Το σημείωσα αλλά αργότερα έχασα το σημείωμα, όμως δεν ξέχασα ποτέ ότι πράγματι είχα βρεί ένα ακόμη βιβλίο του Ντόρρου. Στο διάστημα 1991-97 έκανα αρκετές προσπάθειες να βρώ στοιχεία και ίχνη ζωής του Ντόρρου. Μάλιστα ρώτησα κάποτε και τον Αντώνη Δεκαβάλλε αλλά δεν τον ήξερε. Είχα ρωτήσει κάποτε τηλεφώνικά τον Ν. Κάλα κάτι για την συλλογή "Στου Γλυτωμού το Χάζι" που δεν μου απάντησε. Για πολλά χρόνια έχασα κάθε ίχνος του Ντόρρου, ώσπου πρόσφατα ανακάλυψα μία πληροφορία που με οδήγησε στο να βρώ περισσότερα στοιχεία και γραφτά του. Για λόγους ευνόητους εδώ δημοσίως δεν μπορώ να καταθέσω περισσότερα στοιχεία. Ομως θα υπάρξει συνέχεια και θα ολόκληρώσουμε ολόκληρω το αρχείο του Θεόδωρου Ντόρρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου